Никулден е! Празнуват имениците, моряците и банкерите. Бургас също град официално чества своя празник на

...
Никулден е! Празнуват имениците, моряците и банкерите. Бургас също град официално чества своя празник на
Коментари Харесай

Бургас, моряците и банкерите празнуват Никулден

Никулден е! Празнуват имениците, моряците и банкерите. Бургас също град публично празнува своя празник на днешния ден. Празнуват още Царево и Черноморец, чието остаряло име е Свети Никола. Тържествата край морето продължиха през целия ден, като обичайно и тази година започнаха с литийни шествия и мятане на венци и цветя в морето. 

В никулденското градче в центъра на Бургас, обичайно след повдигането на знамената бе осветена празничната софра. На нея задължително има шаран. 

 
Да бъде мир, обич и съзидание. Нека Свети Николай Чудотворец да пази и закриля всички. 
Мария Нейкова - регионален шеф на Бургас
Напук на всички рецесии, войни, беди, идната година бъде в действителност плодородна за нашия град. Убеден съм в това. Аз съм бил постоянно оптимист, искам доста здраве на своите съграждани. Всички, които обичат Бургас, а те са доста по света. 
Димитър Николов - кмет на община Бургас

Ученици от Морското учебно заведение в Бургас пък посочваха на хората моряшките възли, които са част от образованието им по пътя към мореплаването. 

 
- Кой е твоя обичан възел, да го покажем? - Хвърлаголото. Това се употребява като тежест, когато го подаваме от кораба. 
Христо Георгиев – 11. клас, Морско учебно заведение

По същото време от пристанище Бургас привет с корабни сирени отправиха Военноморските сили. 

Мрачно, само че топло време посрещна десетките запалянковци, който пристигнаха на моста да видят обичайното, алегорично потапяне в Черно море на единствената останала в Европа екипировка за подводно гмуркане от 60-те години на предишния век. И разбира се литийното шествие с мятане на венци и цветя в морето. 

Малка част от над 5500 именици в в района и тази година се включиха в обща фотография за спомен. На нея най-малкият Никола се оказа съвсем на 2 месеца, а най-възрастният тази година бе 82-годишният дядо Кольо. 

 
Пожелавам всичко най-хубаво на всички жители, да са живи и здрави. 
Кольо Русев – 82г.

Щастливи през днешния ден бяха и учениците, за които празничния ден през днешния ден бе неучебен. А тържествата продължиха до вечерта с концерт и запалване на светлините на коледната елха. 

За Euronews Bulgaria Елена Танева.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР